אודות ירוחם
תוצאת שינויים אלה, כבר נראית בירוחם: רשימת האטרקציות התיירותיות הולכת וגדלה משנה לשנה (ראה בהמשך), המלון, "אירוס המדבר", מושך אליו אורחים רבים והוא כבר שם דבר בעולם המלונאות הישראלית, "המכתש הגדול" שינה את שמו ל"מכתש ירוחם" ו"פארק אגם ירוחם" זכה למימון המאפשר ניהול ופיקוח. הרשות המקומית מהווה גורם מעודד ותומך, במידת האפשר, בכל יוזמה תיירותית המחוברת לירוחם ולאופיה של העיירה. מיגוון הקהילות בירוחם מהווה מקור לגאווה מקומית ומנוף לשילוב ההיסטוריה המקומית עם מסורות מן העבר וחיי הקהילה המשנה את פניה ולומדת להסתגל ל"מהפך הירוחמי", בחינוך, בפעילות התרבותית-קהילתית ובתיירות.
הדתית הממשיכות לתרום ולשנות את פני הדמוגרפיה בירוחם.
האוויר היבש האופף את ירוחם וסביבתה המדברית יודע לפנות את מקומו למשבי הרוח הנעימה המביאה את הקרירות המדברית, לעת ערב. הימצאותו של היישוב, בין שתי תופעות טבע ייחודיות, המכתש והאגם, שלא נוצלו במהלך השנים מהבחינה התיירותית, הביאה גל של יוזמות תיירותיות, מצד תושבים וותיקים וגם חדשים שהשכילו להשתלב במהפך העובר על ירוחם. שנות האלפיים הביאו איתן "קיצור" מרחק וזמן הנסיעה מהמרכז. המושג פריפריה הולך ונעלם מהתודעה המקומית, תוך תקווה שיעלם גם משיקוליהם של תושבי הארץ, בבואם לבחור מקום לבילוי החופשה והנופש.
1951 ע"י עולים מרומניה, ידעה העיירה קשיים רבים. חלק מתושביה הוותיקים התקשה להתמודד עם תנאי הסביבה המדברית, העדר מקומות עבודה והמרחק ממרכז הארץ. משרדי הממשלה השונים וגם מנהיגות מקומית, בחלקה כושלת, לא הצליחו למחוק את הרושם הרע של עיירת-פיתוח בכלל ובנגב, בפרט. זאת וסיבות אחרות, הביאו לעזיבה רבתי של תושבים שאך זה הגיעו. האגדה מספרת שאם "דלתותיה" של ירוחם היו חד-סטריות, היה מספר תושביה, היום, כ-30 אלף נפש … והנה, למרות כל הצרות והקשיים, רבים ממייסדיה נאחזו במקום והיתוו את הדרך לדורות הבאים, לעולים שהגיעו לכאן בשנות ה-50 וה-60 ממרוקו, מטוניס, מפרס ומהודו, בשנות ה-80 וה-90, מארצות חבר העמים, ומאז תחילת שנות ה-80 גם למשפחות צעירות מהציונות
ירוחם "חייבת" את שמה לשישק, אחד ממלכי מצרים, שמלך במאה העשירית לפנה"ס (כחמש שנים לאחר מות שלמה המלך). שישק, ערך מסע כיבושים, נגד ממלכת ישראל הצפונית, איים על ירושלים, לקח מאוצרות בית-המקדש ובדרכו, החריב רבים מן האתרים (ראה בספר מלכים א' פרק יד', פסוקים כה'-כו', בספר דברי-הימים ב' פרק יב', פסוקים ב'-ט' ובכתובת המלכותית בכרנך). ברשימת כיבושיו נמצא האתר "יחם", ממנו הגיע שמה של העיירה שלנו. בנוסף, השם "יְרֹחָם" מצוי במקרא כשם סבו של שמואל הנביא ושל אנשים שונים, בעיקר מבני בנימין. כך או כך, ממצרים או מהתנ"ך, שמה מקרין על תושביה והוא מתגלה, בחמימות המוקרנת בכל מפגש עם תושב צעיר או מבוגר, וותיק או חדש.
בשלושת העשורים הראשונים, מאז הוקמה בשנת